Palenie w kominku – czym powinieneś kierować się przy zakupie opału

0
169

Długie jesienne i zimowe wieczory spędzone przy kominku dodają energii i relaksują. Jeżeli chcesz czerpać samą przyjemność z opalania kominkiem, kluczowy będzie wybór odpowiedniego paliwa. Sprawdź czym kierować się przy wyborze drzewa opałowego.

Efektowność i efektywność – to podstawowe zadania kominka

Palenie w kominku spełnia dwie podstawowe funkcje: ogrzewa i daje wrażenia wizualne. Aby w 100 proc. spełniał te zadania, najważniejszy jest dobór odpowiedniego paliwa, czyli drewna. W kominku powinniśmy palić wyłącznie drewnem pochodzącym z drzew gatunków liściastych. Drewno iglaste zawiera w swoim składzie dużo żywicy. W procesie spalania wytwarza się duża ilość substancji smolistych i sadzy. W kominku powinniśmy palić drewnem bardzo dobrze wysuszonym. Palenie drewnem mokrym powoduje szereg niepożądanych zjawisk:

  • Duża część wytwarzanej w procesie spalania energii zużywana jest na odparowywanie wody i znacząco zmniejsza się efektywność cieplna.
  • W dużym stopniu zmniejsza się wydajność termiczna urządzenia. Po wewnętrznej ścianie kominka tworzy się gruba warstwa sadzy, tworząc swego rodzaju otulinę.
  • Mokre drewno dużo bardziej brudzi, więc częściej szyba w kominku będzie wymagała czyszczenia.
  • Duże ilości nagromadzonej sadzy zapychają przewody kominowe i sam komin, stwarzając duże ryzyko wystąpienia pożaru. Nawet najlepszy system kominowy, który jest zapchany, nie będzie spełniał swojego zadania.

Składowanie i wybór odpowiedniego gatunku to kluczowe decyzje

Aby uniknąć powyższych negatywnych czynników, drewno warto sezonować dwa lata, a jego wilgotność nie powinna przekraczać 25 proc. W tym celu najlepiej mieć dwie drewutnie. Jedną przewiewną, nasłonecznioną na mokre, świeżo ścięte drzewo. Takie warunki sprawią, że drewno nie będzie pleśnieć. W tej drewutni drewno powinno leżakować rok. Po roku przenosimy go do drugiej, znajdującej się pod dachem i tam, po kolejnym roku będzie nadawać się na opał. Drzewo najlepiej kupować ze ścinki zimowej, bo posiada wtedy najmniejszą ilość wody. Przy zakupie drewna warto wybierać te gatunki, które mają cieńszą korę. Kora ma niską kaloryczność i w procesie spalania nie wytwarza dużych ilości energii. Najlepsze będzie drewno pozyskane z grabu, wiązu czy buku. W innych gatunkach najlepsze drewno znajduje się w górnych częściach drzewa, gdzie kora jest najcięższa.

Więcej na temat kominków można przeczytać na https://www.schiedel.com/pl/kominy-opole/